29 Aralık 2014 Pazartesi

ALLURE HOMME - Chanel


Erkeğin Allure'u(albenisi demek kelime oyunu yapmış) veya telaşı, yalnızca kararlı aynı zamanda da ışıldayan. Bu karışım dört ana sahiya çizgisinde tasarlandı; yeşilin ferahlğı, biberin ısısı ve keskinliği, odunsunun zarafeti ve gücü, labdanın sıcaklığı ve son olarak da tonka. Bu ana çizgilerden hiç biri birbirinden ayrı değil, hepsi birlikte baştan sona mükemmel bir uyum gösteriyorlar. Baş notalar limon, mandalina, şeftali ve bergamot. Ortalarda süsen, sardunya, gül ve yasemin ve temelde ise benzoin, tonka, sandal ağacı ve vanilya. Allure Homme ünlü parfümcü Jacques Polge tarafından 1999'da yaratıldı.

 Nota dizilimi kalabalık ve şöyle;

 Başta: Zencefil, Mandalina, Şeftali, Bergamot, Limon ve Lavanta

 Ortada: Paçuli, Süsen, Gül, Sedir, Yasemin, Vetiver, Brezilya gül ağacı, Tatlı biber ve Anason

 Temelde: Deri, Hindistan Cevizi, Kehribar, Misk, Tonka fasulyesi, Meşe yosunu, Benzoin ve Vanilya





 Jacques Polge'nin ürettiği parfümlerin Chanel'e katkısı oldukça büyük. Anteaus, Coco, Egoiste, Coco Mademoiselle ve Chance. Hepsi ayrı başına başarılı parfümler ve  bu klasikleşmiş Allure serisini de eklememiz gerek.

 1996'da kadın parfümü olarak tasarlanan Allure aldığı büyük başarıdan ötürü üç yıl sonra erkek parfümü olarak karşımıza çıktı. Bitirmekte olduğumuz 2014 yılı itibari ile Allure adı altında erkek-kadın karışık ondan fazla parfüm var. Görüldüğü üzere çok tutan ve şöhretli olan parfümlerin değişik adlarla, hafif oynanarak piyasaya sürülme durumunu  Chanel Allure de yaşamış.

 Allure Homme'nin açılışı biraz yapay turunçgiller ile gerçekleşiyor. Mandalina, şeftali ve az da olsa limon var. Alışılmadık bir turunçgil kullanımı değil. Ekşimsilik yok, keskinlik de yok. Oldukça tatlı bir turunçgil açılışı var. Ancak sıradan parfümlerde de bulunan sıradan bir açılış bu.
 Orta notalara geçtiğimiz vakitte ise bu hafif yapay turunçgillere canlı ve tatlı baharatlar ekleniyor. Burada şekerli meyveler eklendiğini söyleyenler var. Bence burada herhangi bir meyve katılımı olmuyor. Çiçeklerin kattığı kremimsi bir hoşluk var burada ve paçuli çok güzel bir tatlılık katmış. Bu orta notaları ben sevdim. Oldukça tatlı. Açıkçası bu orta kısmı pek ala bir kadın da kullanabilir.
 Allure Homme'nin bu denli ilgi görmesinin sebebi sanırım bu orta notalarında saklı. Ancak ne yazık ki burası başlangıçtan biraz daha yapay kokuyor. Ben biraz sabunsu bir hissiyat aldım ama kötülemek de istemem :).
 Temel notalara geçtiğimizde ise. Baharatlar ve Meyveler tamamen geri çekiliyor. Onların yenili vanilya ve kehribar alıyor. Odunsu kokular bu esnada kalıcılığı arttırıyor ve kokuyu tamamen tene hapsediyorlar. Burada en uzun direnen koku misk. Misk de bittiğinde parfüm de bitmiş oluyor.


 Chanel Allure Homme... Bu parfüm cidden Chanel'e mi ait? İnsanı düşüncelere gark ettiren bir soru. Markayı bilmeden sıksanız bu kokuyu acaba nasıl bir tepki verirsiniz acaba? Ben bilmesem Chanel'e ait olmayan orta sınıf bir parfüm diyebilirdim rahatlıkla ama ne yazık ki Chanel'e ait bir parfüm. Chanel'in bu denli piyasa işi, yapay ve sıradan bir parfüm üreteceğini asla düşünmezdim. Ama durum cidden bu. Allure Homme, Chanel'e yakışmayan bir parfüm olarak kafamda yerini aldı.

 Bu parfüme itiraz edilecek noktalar belli. Piyasa kokusu olması, özellikle ortada hissedilen yapaylık. Son olarak da tatlılığa itiraz edilebilir çünkü parfüm bildiğiniz baştan sona dek tatlı ve neredeyse bazen baş ağrıtıcı bir tatlılığa ulaşıyor. Ancak şunu da belirtmek gerek; bu tatlılığın artmaya başladığı noktada özellikle baharatların ve tatlı meyvelerin harmanlandığı orta noktadan itibaren parfümün en cezbedici ve en seksi tarafı ortaya çıkıyor. Kadınlar tarafından en çok beğenilen kısım burası oldu çünkü.

 Biraz zengin, züppe erkek kokusu gibi. Zıpçıktı desem olur mu ki :)? Şekerli ve yapay üstüne bir de Chanel kalitesi! Tam onlar için biçilmiş kaftan gibi.

 Allure Homme, zengin ve karmaşık bir yapıda. Baş-orta-temel notalar gayet rahat hissediliyor. Yani başından sonuna dek tekdüze giden bir kokuyor. Değişimi her kokladığınızda hissediyorsunuz. Bu açıdan oldukça başarılı. Enerjik ve değişken bir koku olmuş. Bu parfüm özellikle kadın forumlarında kadınlar tarafından övgü alan ve övülen bir parfüm. Acaba kadınlara çekici gelmesi için üretilmiş bir parfüm mü Chanel Allure Homme? Belki öyle ama öyleyse de başarılı.


 Kalıcılık: 7-12 saat arası. Tende daha uzun süre kalmıyor ama. 12'den sonra bitiyor.

 Fark edilirlik: Orta, idare eder. Bir kol uzaklığını çok da geçmiyor. Yanınıza oturanlar, yanından geçtikleriniz fark eder.

 Yaş:  Her yaş aralığına uygun ama ileri yaşlar için pek iyi gitmeyebilir. Bir deneyin kendinize yakıştırır mısınız bakın derim 35-40 civarı olanlar için

 Kullanım: Neredeyse 4 mevsimlik bir koku. Sıcak yaz günleri için iyi olmaz ama bence. Gece ve gündüz kullanımı için uygun. Gündüz daha baskın ama. 4-5 fıs iyidir 7-8 olabilir daha "ıhıhıhıh, cık cık cık" yapmayın.

 Niyetiniz kadınlardan övgü almak iste Chanel Allure Homme gayet uygun bir ürün. Ancak parfümü kendiniz için alıyorsanız. Kalitenizi ve seçkinliğinizi göstermek istiyorsanız Allure Homme sizin parfümünüz değil. Şöyle bir şey de var. Ünlü parfüm yazarı Luca Turin Allure Homme'ye beş üzerinden bir vererek en kötü parfüm listesinde göstermiş. En büyük gerekçesi de şu  "Allure Homme, Chanel hanesine layık değil ve oldukça donuk.". Beğenmemenin ana sebebi yine dediğimiz gibi Chanel'e yakışır bir parfüm değil, yoksa elbette kokusu bir yıldızı hak etmiyor.

3 yorum:

  1. Benim senelerden beri bayıldığım bir koku. Kaç senedir kullanıyorum ve tüm marka kokularına hakimim ben allure kadar farkındalığı olan koku kullanmadım diyebilirim. Çok saçma ve gereksizce yere vurulmuş. Allure homme bir klasiktir. Hiç bir koku allure benzeyemedi benzeyemez de benim nazarımda..

    YanıtlaSil
  2. Benimde kullanmadığım parfüm kalmadı her kokuya hakim sayılırım ve artık alure benim kokum diyebilirim. gerçekten farklı özel ayrı bir parfüm.

    YanıtlaSil
  3. Allure Home u farketmeyen şu ana kadar görmedim , erkek parfumlerinin cogu klasik keskinlikte neredeyse birbirlerinin aynı Allure hepsinden ayrı bir noktada bu sebebten , parfüm incelemeleri yapan bir cok bloger ın burnunda eminiim bir sorun yok ama kendi eleştirilerinin sahibi değiller malesefki cünki hepsi yorumlamada , basit orta derece yada bin bir şekilde aynı benzer karalamalar yapmışlar kopyala yapıştır şeklinde malesef..kimin kaç puan verdiği zerre önenmsiz cunki ne kadar tutulduğu ve sevildiğini düşünürsek Luca Turin zevkler renkler ve kokuların tartışılmaz olduğunu bilmiyor sanırım :) 3 etapta odunsu baharatlı ve meyve karışımları ile 7 den 70 her erkeğin kullana biliceği gayet cekici ve hoş bir parfüm Jacques Polge in başarısı malesefki cekilmez olmuş tebrik ediyorum :)

    YanıtlaSil